Att cykla på en gammal nedlagd banvall är ett rent nöje. Inga backar, inga svåra kurvor bara rakt fram. Mellan Köping och Riddarhyttan i Västmanland sträcker sig den långa banvallen som en gång bar Köping-Uttersberg-Riddarhyttans järnväg.
KURJ är i sig en spännande historia som tar slut sent på 1960-talet men det är inte den gamla järnvägens utveckling dom får oss att åka till Köping för att cykla. Geocaching har blivit vårt svar på att gå ut med hunden. Vet du inte vad Geocaching är så rekommenderas ett besök på hemsidan geocaching.com eller titta på den här youtubefilmen. På Wikipedia hittar du också en bra beskrivning. Det finns ungefär 4 miljoner aktiva geocachare i världen så du är inte ensam.
Utefter hela banvallen finns det geocacher för den som vill göra cyklandet till något mer än att bara transportera sig A till B. Vår cykeltur började i närheten av Gisslarbo och tog oss till Karmansbo innan vi vände.
Banvallen kan tyckas lite enahanda men när man får kliva av cykeln lite då och då och kliva in i naturen vid sidan av vägen kan det bli spännande. Bara ett exempel, alldeles bakom en gran där vi letar efter en gömd geocache ropar Anne-Charlotte plötsligt – kantareller! Det var ett par liter fina kantareller som gömt sig under fjolårets alla löv, en fin extra bonus för dagens cykeltur.
Ett spontant samtal med en hundägare i närheten av en cache ledde oss mot ett café, det Rosa Huset. Här hade årets covid-19 pandemi resulterat i ny företagsamhet. Ett fantastiskt trädgårdscafe och Vintagebutik i Bernshammar, en knapp mil norr om Kolsva om man kommer med bil på väg 250. Som cyklister på banvallen kom vi in bakvägen genom den fina trädgården. Ägarna är musiker som i dessa tider får försöka hitta sin utkomst på annat sätt.
Rosa Huset
Av Nathalie som driver café Rosa Huset fick vi också tipset att också cykla förbi bruksmiljön i Karmansbo. En Lancashiresmedja med en imponerande sju ton tung mumblingshammare som drivs av ett vattenhjul.
Karmansbo
Bruket är ett av landets mest välbevarade och sammanhållna bruksmiljöer med herrgård, arbetarbostäder, smedja och brukskontor. Karmansbo (namnet kommer av det medeltida herrnamnet Karlman) kallades ursprungligen Frölischhammar efter brukets grundare i början av 1600-talet. År 1855 blev Johan Gustav Schwan ägare. Han genomförde en koncentration av driften och många små smedjor längs Hedströmmen slogs ihop till den större vid Karmansbo. År 1881 ombildades bruket till aktiebolag.
Stiftelsen Ekomuseum Bergslagen driver Karmansbo Bruksmiljö och Tommy Berglund iklädd traditionell linnesärk visade oss runt och startade också det imponerande valsverket
Hedsströmmen som var energin för smedjan blev också en fin avslutning för oss, alldeles norr om Kolsva ligger ett kommunalt drivet utomhusbad med sandstrand och badbrygga. En bra avslutning på en fin geocachedag med djupdykning i den Västmanländska brukskulturen.