Amalfi var redan på 800-talet en betydande hamnstad. Amalfi upptog även tävlan med Venedig i handeln med Grekland och Syrien. 1076 erövrades Amalfi av normanderna och från första korstågets tid var Amalfis betydelse för handeln utspelad.
Pjäsen Furstinnan av Amalfi av John Webster hade urpremiär 1613 i London (beställd av Shakespeare) och är fortfarande en av de mest spelade pjäserna på brittiska teatrar – bara under 2019 hade tre olika uppsättningar haft premiär. Nu spelas den för första gången någonsin i Sverige, på Stora scenen med stor ensemble och påkostade kostymer signerade kostymören Anna Heymowska.
Regisserar gör Suzanne Osten, nu för första gången på Dramatens stora scen. Översättningen har gjorts av Per Lysander.
Det är en lång föreställning som känns övertydlig men med tanke på tiden då den skrevs och publiken den skrevs för så känns det ändå äkta.
Vi känner oss förflyttade till The Globe i London. Ett spektakel med djup sorg och en dramatik värdig Romeo och Julia. Säkert hade Shakespeare önskat att han skrivit detta.
Det handlar om hederskultur. Hämnd. Humor. Förakt. Kvinnosyn.
Furstinnan är en ung, nybliven änka som nu vill råda över sitt eget liv och rike. Hennes mäktiga bröder vill till varje pris hindra henne från att gifta om sig. Hon lyssnar artigt på deras önskan, men har inga som helst ambitioner att lyda. Hon tänker gifta sig i smyg med sin älskade! Bröderna anar oråd, placerar en spion i hennes hov och utarbetar snart en fruktansvärd plan för att plåga sin syster.
Det är så vackert
Det är välspelat och väldigt vackert, färgglatt och ändå nattsvart, en föreställning med ett underbart slut som ingen kan vara oberörd av. Ändå, Suzanne Osten kunde gjort fler anspelningar och inpass till vår moderna tid.
Kanske onödigt att tillägga, nästan alla dör.
Scen: Dramaten
Regi: Suzanne Osten
Översättning & bearbetning: Per Lysander
Peruk och mask: Mimmi Lindell, Peter Westerberg
Scenografi och kostym: Anna Heymowska
Ljus: Torkel Blomkvist
Koreografi: Rasmus Ölme
Musik: Niki & The Dove, Per Tjernberg
Slagverk: Anna Lund, Åke Eriksson
Barnstatister: Elmer Karlgren Grerup, Frans-Alexander Riddarstjärna, Mark Albert Savickij