Ljuvlig och lite sträv eftersmak
Vi har tagit oss till den lilla vinbaren Amfora på Regeringsgatan i Stockholm. Rozbeh Javid presenterar gamla klassiska smaker som vi inte är vana vid. Han häller upp tre viner, två från Georgien och ett från Armenien. Det lättdruckna Vine Ponto, det ganska sträva Armenska Voskehat ancestors med tydlig beska och det kraftiga Pheasant's Tears. Alla intressanta smakupplevelser.
Ost och charkbrickan passade väl till provningen även om Pheasant's Tears från Georgien verkligen kom till sin rätt med ost och köttsmaker. Vine Ponto kanske är mer av ett sällskapsvin.
De här vinerna tillverkas med mångtusenårig tradition. - Tekniken har bortemot 8000 år på nacken och ursprunget är i Persien, säger Rozbeh Javid. Druvor, skal och stjälkar och läggs ner i amforor där jäsningen startar.
Naturen bestämmer
Ett besök på Vinbaren Amfora är en resa till Georgien och Armenien. När vi nu inte kan resa lika lätt som förr är det trevligt för smaklökarna att pröva på något nytt. Det är lätt att känna sig trygg med gott om avstånd mellan bord och en luftig miljö.