Ja, hemma hos dig själv eller på biblioteket. I många tidningar och tidskrifter kommer nu diverse lästips i olika kategorier. Jag har tänkt ur några egna och vill dela med mig so here goes:
Böcker du tror du har läst, men…..
Vi har alla hört så mycket om vissa böcker att vi tror att vi läst dem. Men hur är det egentligen med Dickens? Och Jane Austen – vi kanske ”bara” har sett filmerna. ”Madame Bovary”? Finns i en bra nyöversättning. Kafkas ”Processen”? Dags att läsa!!
Böcker som kräver mycket tid och fokus
Sträckläs Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj (Första boken: ”Att föda ett barn”) Eller Elena Ferrantes fyra böcker om Neapel och flickorna/kvinnorna Lila och Elena. Ge dig på James Joyces ”Odysseus” i nyöversättning (inte alls svår, bara detaljrik)eller något av Virginia Woolf.
Hilary Mantels böcker om Henry the Eights tid i London är spännande och bildande läsning (Del 1 ”Wolf Hall” och 2 ”För in de döda” är översatta, del tre är på gång) Den ultimata utmaningen är förstås Marcel Proust och hans ”På spaning efter den tid som flytt”. Den kräver MYCKET tid och tålamod men ger en upplevelse tillbaka.
Böcker man behöver tänka igenom utan stress
Rebecca Solnit: ”Gå vilse”. Både konkret och symbolisk titel. Jenny Diski:”Den motvilliga resenären:dito.
Paul Austers ”Vinterdagbok”. Han upptäcker vid 63 års åder att han inte längre är ung. Hur går hans tankar då?
Merete Mazzarella skriver alltid utifrån sin egen ålder och sina upplevelser och spinner kloka funderingar. Hennes senaste bok heter ”Den försiktiga resenären” – ni kan ana vad som står i fokus!?
Och så Bodil Malmsten förstås, en mycket mer seriös författare än många anat. Hennes ”bloggböcker”, som egentligen började med ”Priset på vatten i Finistere”, är verkligen värda en långsam läsning.
Böcker så vi anar ljus i tunneln
Reseskildringar, förstås. Gärna de som har en vinkel på både nu och då och gärna på det Europa som just nu ser ut att krackelera, samt en dragning åt filosofi. Claudio Magris ”Donau” eller ”Mikrokosmos”. Nina Burtons ”Flodernas bok”. Jolos – Jan Olov Olsson – insiktsfulla reportageböcker.
Även böcker från andra kultursfärer: Sydafrika. Latinamerika, Kina…allt som påminner oss om att vi är en enda värld.
Så den stora frågan: ska man läsa Camus ”Pesten”??Den beskrivs just nu som en profetia om vad som är över oss. Det finns inget rätt svar, förstås. Man kan läsa den soma work of art, inget som egentligen hjälper oss här och nu. Men det finns flera underliggande resonemang som är intressanta – men då bör man bolla dem med andra (via mail, tyvärr – men varför inte? Digital bokcirkel.)
Dessutom: Hanne-Vibeke Holst har tydligen skrivit en bok med ett likartat tema som Camus, ”Som pesten”. Allt utspelar sig runt 2015. Har inte läst men det är också ett konkret tips.
Framför allt: håll kontakt! Läser du något bra, tipsa! Läser du något skräp, avskräck! Blir du berörd: reagera! Den mänskliga rösten – hur den än uttrycks – behövs i dessa tider.